isport.net.pl

isport.net.pl – zdrowie, uroda, sport

dieta na redukcje
Dieta

Dieta na redukcję – czyli jak pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej

Dieta na redukcje kojarzy się zazwyczaj z ogromnym poświęceniem oraz jadłospisem pełnym wyrzeczeń. Aby dieta na redukcję nie była niczym przerażającym, warto zadbać o jej odpowiednie skomponowanie i skrupulatne planowanie wszystkich posiłków.

Na czym polega redukcja?

Redukcja to proces polegający na zmniejszeniu tkanki tłuszczowej w organizmie, który często wiąże się także ze zmniejszeniem masy ciała. Redukcja obejmuje zbilansowaną dietę, którą charakteryzuje ujemny bilans kaloryczny, połączony z regularnym wykonywaniem aktywności fizycznej. Dobrze przeprowadzona redukcja to stopniowy i stabilny proces, podczas którego tygodniowy spadek masy ciała powinien wynosić około 0,5 do 1 kilograma.

Dzięki zredukowaniu tkanki tłuszczowej mięśnie stają się bardziej widoczne, dlatego też redukcja jest polecana głównie osobom, które chcą wyrzeźbić i podkreślić swoją sylwetkę.

Podstawą poprawnego zaplanowania i przygotowania diety na redukcję jest określenie własnego zapotrzebowania kalorycznego. Dzięki wyliczeniu dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na kalorie, będziemy pewni, że dostarczymy mu tyle energii, ile aktualnie potrzebuje.

Kolejna istotna kwestia to systematyczne spożywanie posiłków w określonych, sztywno ustalonych odstępach czasu. Dokładne zaplanowanie i przestrzeganie zasad diety nie dopuści do katabolizmu, którego efektem jest rozpad tkanki mięśniowej. Posiłki powinny być spożywane 4–6 razy dziennie co 3–4 godzin. Oprócz dostarczenia organizmowi niezbędnej energii, zachowanie regularności przy odpowiednim pokryciu zapotrzebowania kalorycznego wpłynie również na pobudzenie metabolizmu.

Dieta na redukcję – czyli co jeść na redukcji

Dieta na redukcję, wbrew powszechnie panującej opinii, nie musi być drastyczna i powinna zawierać wszystkie niezbędne elementy odżywcze. Skuteczna dieta na redukcję to zbilansowane połączenie tłuszczy, węglowodanów i białek. Dodatkowo dieta redukcyjna powinna być urozmaicona, aby zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne witaminy i minerały.

Aby dostarczyć organizmowi niezbędne zapasy energii, będąc na diecie redukcyjnej warto spożywać produkty pełnoziarniste takie jak: pieczywo razowe, kasze, makaron, brązowy ryż, otręby, owoce i warzywa. Jeżeli chodzi o tłuszcze, najlepsze na redukcji okażą się tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak: oliwa z oliwek, orzechy i nasiona. Do źródeł białka polecanych osobom chcącym pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej zalicza się chude mięso, niskotłuszczowy nabiał, jajka oraz ryby.

Dieta na redukcje powinna być również bogata w błonnik, który wpłynie na poprawę działania układu pokarmowego. Będąc na diecie na redukcję należy unikać wszelkiego rodzaju fast-foodów, białego pieczywa i czekolady.

Trening – czyli nieodłączny element każdej diety na redukcję

Kolejnym aspektem, którego nie może zabraknąć podczas każdej diety jest odpowiedni plan treningowy. Treningi musi być dopasowany do naszych możliwości, jednak zawsze powinien obejmować zestaw ćwiczeń na całe ciało.

Niezwykle pomocne mogą okazać się również treningi aerobowe, które powinny być wykonywane 3 – 4 razy w tygodniu. Idealnie sprawdzi się na przykład wykonywanie ćwiczeń interwałowych lub pływanie.