Strona główna Dieta

Tutaj jesteś

Nie wszystkie kalorie są sobie równe – czy obliczanie kalorii ma sens?

Dieta
obliczanie kalorii

Większość ludzi ufa informacjom dotyczącym kalorii na opakowaniach żywności. Służą one jako wskazówka, gdy ktoś chce utrzymać wagę lub schudnąć. Dobrze znana praktyczna zasada brzmi: „jeśli przyjmujesz mniej kalorii niż spalasz, tracisz na wadze”. Jednak w praktyce nie jest to takie proste. Organizm wykorzystuje składniki odżywcze na różne sposoby. Są kalorie, które, powodują szybsze chudnięcie. Ta wiedza jest kluczowa przy obliczaniu kalorii.

Czy kalorie z tłuszczu, węglowodanów i białka są takie same?

Źródła kalorii można podzielić na trzy grupy:

• tłuszcze,
• węglowodany,
• białko.

Węglowodany i tłuszcz są częstymi przyczynami otyłości. Większość węglowodanów i tłuszczów może być łatwo trawiona przez nasz organizm. Duża dawka energii na raz jest dobra, gdy uprawiamy sport. Jeśli nie, kalorie natychmiast „idą w biodra”. Skutkiem może być otyłość.

Inaczej jest z białkiem i węglowodanami złożonymi, takimi jak produkty pełnoziarniste. Organizm potrzebuje czasu i siły, aby je strawić, co jest ważną zaletą podczas odchudzania. Czujemy się syci i nie tyjemy.
Są też kalorie, których organizm po prostu nie trawi.
Niestety tabele kalorii na opakowaniach żywności nie podają żadnej informacji o tym, ile energii faktycznie zużywa organizm.

Obliczanie kalorii — tabele kalorii mogą być mylące

Tabele kalorii są w zasadzie przybliżonym przewodnikiem po tym, ile energii dostarczamy swojemu ciału. Jednak 100 kalorii z fruktozy nie jest porównywalne do 100 kalorii ze zdrowych tłuszczów. Ponieważ fruktoza uruchamia zupełnie inne procesy metaboliczne w organizmie. Podnosi poziom insuliny, co wywołuje apetyt. Jednocześnie w dłuższej perspektywie zmniejsza się zużycie energii przez organizm.

Orzechy zawierają dużo tłuszczu i od dawna są uważane za bomby kaloryczne, ponieważ zawierają więcej kalorii niż czekolada. Powszechnie wiadomo, że są zdrowe, dają uczucie sytości na długi czas, ale są tłuste. To prawda — mają sporo kalorii, jednak mimo zawartego w nich tłuszczu działają odchudzająco. Dzieje się tak, ponieważ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, regulujące metabolizm i przyspieszające spalanie.
Nieprzetworzone orzechy nie ulegają całkowitemu rozkładowi. Dlatego patrzenie na kalorie orzechów jest mylące.

Każdy inaczej zużywa kalorie

To nie tylko kwestia jedzenia, ale także nas i naszego organizmu. Każdy inaczej przetwarza kalorie. Powodów jest wiele:

• Wiek,
• Płeć,
• Wzrost,
• Waga,
• Indywidualna flora jelitowa,
• Choroby,
• Pora dnia.

Sport i ćwiczenia zmniejszają apetyt

Jest jeden kluczowy czynnik, który utrudnia obliczanie kalorii: głód. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy mało ćwiczą, nadal mają duży apetyt i dlatego jedzą zdecydowanie za dużo. Z pomocą może przyjść aktywność fizyczna. Osoby uprawiające sport potrzebują więcej energii, ale ich apetyt nie wzrasta w takim samym stopniu. Oznacza to, że chociaż ludzie uprawiający sport dużo konsumują, nie odczuwają głodu w takim stopniu jak ci, którzy są mało aktywni. To z kolei prowadzi do utraty wagi lub utrzymania wagi.

Warzywa i produkty pełnoziarniste zapewniają sytość przez długi czas

Zaleca się świeżą żywność i samodzielne gotowanie. Zamiast liczyć kalorie, warto zwracać uwagę na składniki odżywcze: wystarczającą ilość warzyw i białka. Dzięki temu łatwiej utrzymać wagę, a nawet schudnąć, nie rezygnując z przyjemności.

Redakcja isport.net.pl

W isport.net.pl z pasją dzielimy się wiedzą o urodzie, diecie, sporcie, zdrowiu, turystyce i zakupach. Naszym celem jest sprawić, by nawet najbardziej złożone tematy były proste i przystępne dla każdego. Chcemy inspirować i wspierać Was w codziennych wyborach!

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?